CV de Referans Bölümünün Hazırlanması

Üniversite hayatınızı yeni bitirmiş ve hiçbir firmada ve pozisyonda profesyonel bir faaliyet yürütmemiş bireyler olarak CV hazırlamak kolay bir iş değildir. Bu nedenle öz geçmişinizin en atında bulunan bir bilgi ve detay bölümü olan referanslar bölümünü boş bırakabilirsiniz.
Mecburen boş bırakacaksınız size referans olacak kişilerle daha tanışmamışsınız.
Yeni mezun birinin referanslar bölümünü boş bırakması gayet anlaşılır bir şeydir. Ya da sektörel olmayan referanslar kullanarak  doldurabilirsiniz bu bölümü.
Tabi sektör dışı dediysekte amca hala dan mahallede ki arkadaşınızdan bahsetmiyorum. Okuldaki hocamlarınız olabilir mesela.
Referanslar bölümünü boş bırakacaksanız da en kolay kaçış yollarında biri de  'Arzu edilirse belirtilecektir.' ifadesini kullanma.



Evet referanslara sahipsek nelere dikkat etmeliyiz?

Özgeçmişte referans verme konusuyla ilgili aşağıdaki kuralları inceleyelim ve uygulayalım. Bu küçük püf noktalar mutlaka işinize yarayacaktır:

1. Yazdığınız Kişiye Dikkat Edin!
Referanslar bölümünü doldurma arzusuyla (illa da dolduracağım boş kalmayacak düşüncesiyle) profesyonel olmayan kişileri, yakınlarınızı yazmamalısınız. Eğer burada doğru isimlere yer vermezseniz istediğiniz sonucu almaktan ziyade CV'nizi inceleyen kişiye negatif bir izlenim bırakırsınız.

2. Siyasi Kimlikleri Olan Kişileri Referans Vermeyin!
Günümüzde her şey siyaset üzerine kurulu olmasına rağmen siyasi referanslar ters tepebilir. İtici bir görünüm oluşturmamak için siyasi kimlikleri olan bireyleri seçmeyin. Çünkü işe alım yapacak firma bunu bir koz olarak algılayabilir.

3. Akademik Kariyeri Olanlara Yer Verin !
Öz geçmişinizde referans olarak akademik kariyere sahip olan eğitmenlerinize örneğin üniversitede ki sevdiğiniz iyi anlaştığınız hocalara yer verin. Hocaların isimlerini yazmadan önce hocalarınızı bu konu hakkında bilgilendirin.

4. Vakıf ve STK'larda Görevli Sorumluları Verebilirsiniz !
Herhangi bir  gönüllü faaliyetler de bulunduysanız oradaki sorumluyu, temsilcisini referans olarak göstermek sizin hem sosyal biri olduğunuzu ortaya koyacak, hem de olumlu sonuç doğuracaktır.

5. Birlikte Çalıştıklarınızı Referans Gösterin !
Yaptığınız akademik, sosyal, sektörel çalışmalarda size destek olan ve beraber çalıştığınız insanları referans verebilirsiniz.

6. Doğru Referans Seçimi Yapın
Doğru referansın kariyeriniz için önemli olacak bunu unutmayın.

7. Verdiğiniz İsimlere Dikkat Edin!
Referans bölümüne yazacağınız her ismin başvuru yaptığınız firma tarafından araştırılacağını unutmayın. Yanlış isimler ve iletişim bilgileri girmeyin !

Daha fazla CV Örneği indirmek için CV İndir sayfamızı ziyaret etmenizi öneririm.

Hazır CV örneklerini incelemek için Hazır CV Örnekleri Sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

İngilizce CV hazırlamak ve İngilizce hazırlanmış cv örneklerini incelemek isterseniz İngilizce CV Örnekleri sayfamızı bakmadan cv hazırlamayınız.

Yorum Gönder

0 Yorumlar